Uitleg voor ouders

Vakantielezen is hét leesprogramma voor de zomervakantie. Kinderen (en ouders) ontdekken dat je door te lezen kunt reizen naar andere landen. Met Vakantielezen kunnen jullie tot en met 6 september thuis aan de slag. Dus ga mee op reis!

VakantieBieb: hét zomercadeautje van de bibliotheek

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb-app kun je e-books lezen. Je vindt er boeken voor kinderen en volwassenen. VakantieBieb is gratis en open van 1 juli tot 1 september. Kijk voor meer informatie op www.vakantiebieb.nl.

Vakantielezen

Hoe werkt Vakantielezen?

Tijdens Vakantielezen gaan jullie op schattenjacht. Door de opdrachten te doen kunnen jullie alle schatten verzamelen. Doet jouw bibliotheek mee aan Vakantielezen? Dan maken jullie ook nog kans op prijzen!

Wat is het doel van Vakantielezen?

Samen plezier beleven. Zijn sommige opdrachten wat minder geschikt? Pas ze dan vooral aan. Het uiteindelijke doel is om de 6 schatten te verzamelen. Dan hebben jullie alle landen bezocht en de opdrachten gedaan!

Waar vindt Vakantielezen plaats?

De opdrachten kunnen jullie doen in en om het huis. Ook kun je de hele zomer naar de bibliotheek. Voor nieuwe boeken, maar ook voor de stickers die je kan verdienen met de opdrachten.

Welke bibliotheken doen mee?

Vakantielezen wordt aangeboden in de bibliotheken van Biblionet Groningen, Forum Groningen, Bibliotheek Deventer, Bibliotheek Kennemerwaard, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, Bibliotheken Zuidoost Fryslân, Bibliotheken Noord Fryslân, Bibliotheek Veluwezoom, Bibliotheek De Groene Venen, Bibliotheek Almelo, Bibliotheek Tubbergen, Bibliocenter, Bibliotheek Wijchen, Theek 5, CODA, Bibliotheek Venlo, Bibliotheek Oost-Achterhoek, Bibliotheek Kampen, Bibliotheek AanZet, Bibliotheek De Kempen, Bibliotheek Zoetermeer, Bibliotheek West-Achterhoek, de Bibliotheek aan de Vliet, Bibliotheek Oostland, Bibliotheek Hoeksche Waard, de bblthk, Bibliotheek De Domijnen, Bibliotheek Achterhoekse Poort, Bibliotheken Mar en Fean, Bibliotheek Het Groene Hart en Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Helmond-Peel, Bibliotheek Heusden en DOK Delft.

Wat is de beloning voor het vinden van de schatten?

Heb je alle schatten gevonden en de stickers opgehaald in een van de deelnemende bibliotheken? Dan maak je kans op leuke prijzen! Maak een foto van je landkaart en stuur deze op!

Speel ik tegen andere gezinnen?

Nee, bij Vakantielezen draait het om je eigen team. Zo spelen jullie in je eigen tempo en maken jullie zelf de regels. Samen spelen en samen lezen: daar gaat het om!

Is Vakantielezen geschikt voor alle leeftijden?

Ja! Het hele gezin kan meedoen. We hebben de spellen en verhalen bedacht voor kinderen uit groep 3 en 4. Zijn sommige opdrachten minder geschikt? Pas ze dan vooral aan.

Wat zijn schatten?

Met Vakantielezen gaan we naar 6 landen. In elk land kunnen jullie een schat vinden. Doen jullie alle opdrachten in een land? Dan verdienen jullie de schat! Lukt het om alle 6 schatten te vinden?!

Welke apparaten kunnen we gebruiken voor de Vakantielezen?

De website van Vakantielezen is geschikt voor smartphone, tablet en computer. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je overal inloggen.

Wanneer vindt Vakantielezen plaats?

De website van Vakantielezen kun je gebruiken tot en met zondag 6 september.

Vakantielezen

Vakantielezen is een avontuurlijk leesproject en een initiatief van Biblionet Groningen in samenwerking met Forum Groningen. Vakantielezen kent een Schooleditie voor kinderen van groep 3 en 4 en een Thuiseditie voor het hele gezin.

Vakantielezen is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.